PASSION, VANSINNE OCH VÅLD NÄR CANNES FESTIVALEN FIRAR 50 ÅR

(Cannes, 9/5 1997)Runar Enberg i Cannes

Flaggorna vajar. Skyltfönstren är pyntade. Hela Cannes firar att dess filmfestival fyller 50 år. Tusentals människor från den globala filmbranschen är samlade på den franska Rivieran för att bada i film. Även om det franska kynnet inte är känt för tålmodighet visar dock skaror av fransmän just den egenskapen i Cannes. I timmar står de utanför de fashionabla hotellen och framför festivalpalatset och väntar för att möjligen få en ögonblicksbild av en riktigt stor kändis. Så när Bruce Willis vinkade åt anhopningen utbröt hejarop likt ett lokalt fotbollsderby och ljudliga suckar. Men, det skulle visa sig vara en viskning mot flickornas skrik när Michael Jackson, i "camouflage", reste sin hand i en hälsning från sin balkong på lyxiga Carlton Hotel. Jackson är här för att marknadsföra kortfilmen "Ghost" där han gör en roll.

Belönad för sin stora filminsats blir vår filmmaestro Ingmar Bergman när han nästa torsdag tilldelas Guldpalmernas Guldpalm. Han kommer docka inte på utdelningen så hans dotter med Liv Ullman, Linn Ullman, får göra en "stand-in". Liv Ullman är här och representerar Sverige i den prestigefyllda serien Un Certain Regard med filmversionen av "Enskilda samtal", som ju Ingmar Bergman skrivit manus till. Vid utdelningen, som görs av Frankrikes president Jacques Chirac, kommer Bibi Andersson, Harriet Andersson, Ingrid Thulin, Max von Sydow, Erland Josephson och Sven Nykvist att närvara. Det stora priset till Bergman har röstats fram av en jury av tidigare guldpalmsvinnare.

Det finns ett antal nordiska filmer som filmvärlden, läs USA, fått upp ögonen för; Kjell Sundvalls "Jägarna", Colin Nutleys "Änglagård", Lars von Triers, "Riket" och Nicholas Widing Refns "Pusher". Det är inte distribution som erbjuds men väl köp för s.k. "remake". Så nu blir det amerikanska versioner av "Pusher", "Riket", "Jägarna" och "Änglagård", där Madonna är kontrakterad för den kvinnliga huvudrollen.

Zhang Yimous "Keep Cool" har dragits tillbaka från tävlingen av Guldpalmen då Yimou inte kan komma till Cannes. De kinesiska myndigheterna har nämligen dragit tillbaka Yimous pass. "Keep Cool" handlar om homosexualitet i Kina. Kan man förmoda att det är ett allt för magstarkt avslöjande att det FINNS homosexuella i Kina? Hur var det där med att stoppa huvudet i sanden….

I detta jubileumsårs tävling för en Guldpalm finns 19 filmer på startlistan. Hela huvudserien inleddes, utom tävlan, med en film av Frankrikes motsvarighet till USA’s Steven Spielberg, Luc Besson, med hans science fiction film "The Fith Element" med bl.a. Bruce Willis. Besson, som gjort succé med filmer som "Subway", "Det stora blå", "Nikita" och "Leon". har dock förlorat sig själv någonstans i den pampiga scenografin.

Skådespelare som ställer sig bakom kameran blir allt vanligare. Gary Oldman är en av flera och han är här med sin regidebut "Nil by Month" som utspelar sig på Londons social baksida. Regissören till den tragiska filmen "Jude", nu på den svenska filmrepertoaren, heter Michael Winterbottom och han har gjort filmen "Welcome to Sarajevo" som handlar om en korrespondent i krigets Bosnien.

Bland tävlingsfilmerna om Guldpalmen finns också Abel Ferraras ("China Girl", "Kings of New York", "Body Snatchers") "The Blackout" med Dennis Hopper och Matthew Modine.

Johnny Depp regidebuterar med "The Brave" där han själv spelar huvudrollen mot Marlon Brando. Depps roll är en indian som satsar allt för sin by. Filmmusiken till "The Brave" är skriven av Iggy Pop. En annan som gör regi och huvudroll är Kenneth Branagh i sin fyra timmar långa "Hamlet". I detta Shakespeardrama finns också Julie Christie, Derek Jacobi, Charlton Heston och Gerard Depardieu på rollistan.

Andra filmer i huvudserien att nämnas på förhand är Wim Wenders "The End of Violence", som alla hoppas skall bli Wenders stora "come-back" efter några mindre lyckade filmförsök. USA verksamme Ang Lee har gjort "The Ice Storm" med Kevin Kline och Sigourney Weaver. Japanske storregissören Shohei Imamura berättar i "Unagi" ("Ålen") en historia om en hustrumördare.

Det finns naturligtvis en uppsjö av filmer att nämna på en festival som denna, vilken har ett utbud på runt 1.500 filmer. Urvalet är svårt men låt mig bara nämna en till i denna rapport nämligen "She’s so Lovely". Med manus av den bortgångne okrönte kungen av amerikansk independentfilm John Cassavetes har sonen Nick gjort ett drama med Sean Penn, John Travolta och Harry Dean Stanton i de ledande rollerna. Med passion, vansinne och våld som ingredienser ser jag med spänning emot den visningen.

RUNAR ENBERG

ORD
HOME


http://www.naud.se/ senast uppdaterad 2000-04-17
© Naud production AB. Box 487, 901 09 Umeå

Tel/fax: 090-18 22 20.
E-post:
info@naud.se