SKANDAL I CANNES OCH UPPLOPP I HARLEM

Runar Enberg rapporterar från Cannes den 17 maj 1991Runar Enberg

Så har den första skandalen ägt rum här i Cannes och den står arrangörerna och polisen för. När Madonnas film "In bed with Madonna" skulle visas hindrade gendarmerna och den lokala polsens en stor samling VIP-personer att komma in, däribland regissören Spike Lee och flera höga filmdirektörer.
Stämningen blev värre och värre och när starttiden för filmen kom och gick började poslisen att försöka skringra den nu mycket otåliga skaran. Då startade knytnämsslagsmålet smoking vs uniform. Spike Lee var en av de få som till slut fick sin VIP-biljett riven och kunde se filmen. Efter visningen hindrade polisen människorna från att komma ut från palatset innan den nu mörkhåriga Madonna länmnat lokalerna och med tjutande sirener åkt därifrån. Nya otrevligheter upprepades. Nu är det inte bara filmpubliken vid vissa visningar som kan råka illa ut. Tidigare samma dag såg jag tre poliser med assistans av ett par vakter misshandla en journalist inne i palatset och katsa ut honom.Detta därför att han inte hade visat upp sitt ackrediteringskort på rätt sätt.
Nu finns här en rad trevliga saker också. Jag tänker på festivalen filmer. "Livet är en sträng" av Chen Kaige är en otrolgt vacker film. Kaige, som tidigare gjort "Den gula floden" och "Barnens Kung" har inspirerats av Kurosawas "Ran" när han berättar om människans försök att hitta en identitet och om drömma och hopp. Filmen är stor, poetisk och utspelar sig i ett kinesiskt landskap som kunde finnas på månen, men också vid ett stort vattenfall i Gula floden som ger berättelsen utrycksfulla bilder. Dialogen är sparsam men bär på tänkvärda ord.
En något lång film kanske, och i vissa stunder väl långsam, men briljant fotografera av Gu Changwei och drämed en stor förjöd för ögat och sinnet.
"Ett upplopp i Harlem" är regisserad av Bill Duke och utspelar sig i Harlem i mitten av 50-talet. Det rör sig om en komedi-thriller med Forrest Withaker i huvudrollen. Denna bovhistoria är som om det vore ett seriealbum i klara färger blandad med amerikansk 30- och 40-talsfilm där karaktärerna är klart utmejslade. Stundtals riktigt underhållande men saknar stinget och bredden i berättelsen. Duke- som regisserat ett mycket stort antal avsnitt av TV-serier som "Hill Street", "Miami Vice", "Dallas" och "Cagney & Lacey" - är helt igenom en god hantverkare, utom i slutscenen där några 90-tals bildar syns; det kanske blir kuriosa så småningom.
Då är en annan svart amerikansk regissör desto mer medveten. Det handlar om Spike Lee och hans "Djugle Fever". Filmen starta med en tuff pumpande titelmelodi signerad Stevie Wonder och mycket snyggt gjorda förtexter. Lee följer främst upp sin "Do the Right Thing" med att berätta en stark historia om raskonflikter som är fokuserad kring problematiken med kärlek mellan könen men också handlar om USA:s och världens knarkproblem. I dramats inledning är den mänskliga fasaden vacker och lycklig. När kärleken mellan en svart arkitekt och en italienska startar börjar sprickorna att komma i dagen. I några mycket starka scener för Lee en diskussion över möjligheten/omöjligheten till sexuella förhållanden mellan raser. Ibland blir det så till den grad furiöst och utelämnande att den knottrande ytan som min hy har vägrar att släppa.. Efter filmens visning berättade Spike Lee att han visserligen inte är emot rasblandning men att det är ett problem i USA. Stevie Wonder sa sedan några tänkbara ord om filmens budskap:
- "Livet är som att vara blind, du vet inte vad som kommer i morgon. Du kan inte gå igenom en mur utan att träffa den. Det handlar dock om att vi måste öka vår respekt för människan". "Djungle Fever" är helt klart en god aspirant på Guldpalmen, ingen tvekan om det.
Det råder stor kamp här mellan de bolag som skall göra de två versionerna av Christopher Columbus liv. "Christopher Columbo:The Discovery" regisseras av George Pan Cosmatus och har Timothy Dalton i huvdrollen. "Christopher Columbo" regisseras av Ridley Scott, med Gerard Deparieu i den ledande rollen. Det var först tänkt att Cosmatus film skulle ha sin premiär den 12 oktober 1992, den officiella hyllingsdagen, men nu har en multimiljontävling börjat om vem som första skall bli klar. Vi får se om det blir Dalton eller Depardieu som blir filmens Christopher Columbus nummer ett.

RUNAR ENBERG
(Artikeln är tidigare publicerad i Västerbottens Kuriren den 17 maj 1991)

ORD
HOME


http://www.naud.se/ senast uppdaterad 2000-04-17
© Naud production AB. Box 487, 901 09 Umeå

Tel/fax: 090-18 22 20.
E-post:
info@naud.se