DAGAR VID ÄLVEN

en film av Runar Enberg

Klicka på symbolen för att se bilden!

Vindelälven vid Rödåsel Det är sommar och Vindelälven flyter lugnt förbi byn Överrödå.
Rigga av Elemackjibb Runar Enberg (t.v./regi och produktion), Börje Eriksson (mitten/ljud) och Anette Ostrø (t.h. assistent) tittar över riggningen av en gammal "hederlig" Elemackjibb på en vägbank vid byn Hjuken.
Vindelälven i kvällningen Ibland är Vindelälven stor som en sjö, ibland liten som en bäck. Här är en vy vid "byn me' vyn", som Hemfjäll brukar kallas.
Per Skums tältkåta Uppe vid en rengärda har Per Skum slagit upp sin tältkåta för att vara med på kalvmärkning. Några meter från kåtan har Per satt upp trästänger och hängd fisk för att torka. Bredvid står hans fyrhjuling.
Per Skum Sedan hundratals år finns ett sommarviste uppe vid Vindelkroken några mil från Ammarnäs uppströms Vindelälven. Här sitter Per Skum i renvaktarstugan där grannbyns, Svaipa, renskötare brukar övernatta.
Anders och Nils Skum I köket sitter renskötare Anders Skum men sonen Nils i sitt knä. Anders är son till Per och har tagit över hans renar. Denna dag är det dock lille Nils tur som fått sin första ren av sin pappa. Arvet har gått ännu ett steg vidare.
Jens Fischer Det är lördagkväll i staden och folk är ute för att roa sig. Fotografen Jens Fischer riktar kameran mot baren. Puben som scenen utspelar sig på heter Källare Kaminski.
Runar Enberg, Börje Eriksson, Jon Rudberg Vid baren finns också Runar Enberg (t.v./regi och produktion), Börje Eriksson (mitten/ljud) och Jon Rudberg (t.h./B-foto).
Lars Lindberg med slagruta Lars Lindberg går med slagrutan. Han är skicklig och många brunnar i Sorseletrakten har Lars hittat med sin slagruta.
Surströmmingsmiddag Ett filmteam i Norrland kan inte förbigå frestelsen att ha en middag med surströmming, mandelpotatis, lök, öl och en liten snaps. Börje Eriksson (t.v./ljud) och Jon Rudberg (t.h. B-foto) skålar i äggkopparna.
Jon Rudberg vid fjälläger Det är juli månad och uppe vid en renhage på 1.000 meters höjd har filmteamet slagit läger. Efter en kall natt står B-fotograf Jon Rudberg redo för en ny filmdag.
Sven Jonsson Sven Jonsson har passerat de 80 åren och nu står han redo att slakta alla sina renar för att inte hans renmärke skall säljas. De två sönerna vill inte ta över det slitsamma livet på fjället och Sven vill inte att någon annan än familjen skall ha hans märke som han en gång tog över.
Renar på Vindelälven På Vindelälvens is. Det är vår och renarna är på väg på den 400 kilometer långa resan från vinterbeteslandet till kalvlandet uppe i fjällen.
Runar Enberg och Jens Fischer Runar Enberg (t.v./regi och produktion) och Jens Fischer (t.h./foto) står och funderar över en scen på Källare Kaminski.

HOME
FILMER
DAGAR VID ÄLVEN
PRODUKTIONSUPPGIFTER
SYNOPSIS: DEL 1
FORM
TEAM
PRESSZONEN

BILBOLAGET.GIF (1843 bytes)

  i Västerbotten


© Naud Production AB