DAGAR VID ÄLVEN

en film av Runar Enberg

Synopsis

Det är vår. Rännilar av vatten bryter sin väg längst uppe i den svenska fjällvärlden. Det är början till vad som skall bli Vindelälven, en av de få helt orörda älvarna i Europa. Snart blir rännilarna en bäck och så en älv som bryter sin väg genom en mäktig dal med höga fjäll på sina sidor.
Vi skall göra en resa som går från vår till vår, från denna lilla rännil till havet som brutalt bryter bort den is som legat som ett kvävande lock en tid. Under färden genom fyra årstider skall vi träffa några människor. De är svenskar, samer, europèer, världsmedborgare. Hur ser deras liv ut? Vad tror dom om framtiden? Vad är det som driver dom? Vad ger dem mening med livet? Vi följer dom i vardagen, i arbetet, på fritiden med deras tankar som ledsagare.

 

Per Skum i sin tältkåta

Del 1: Samerna/Nybyggarna

Någonstas vid Vindelälvens källa i den svenska fjällvärlden. Inte långt därifrån färdas samen Anders Skum på sin skoter för att kolla renstängsel och spana efter rovdjur. Järvar har just slagit några strörenar på en fjällsluttning. större delen av renhjorden är fortfarande nere i vinterbeteslandet men kvar över vintern på fjället finns dock en hel del renar. Snart åker Anders tillbaka till sin flock nere i skogslandet, det är dags för vinterns första mätning av bequerell i renarna. Hur många renar måste han detta år speciellt utfordra färför att Tjernobyls giftiga nedfall ännu 12 år efter kärnkraftsolyckan förpestar renarnas kroppar. Snart börjar den årliga transporten och vandringen upp mot fjället, till kalvningslandet. Högt över älvens vatten kommer Inger Hellman och hennes sambo, renskötaren Lars-Anders Jonsson. De spanar efter sina renar om de börjat strömma upp på fjället. De är på väg med proviant, bensin och mycket annat upp till sin sommarbostad, trovkåtan i Vindelkroken, som ligger cirka 100 km från närmaste väg. Vårsolen smälter i allt snabbare takt den snö som legat som ett djupt täcke över renlaven. Vi träffar Inger och Lars-Anders när de flyttat upp till kåtan i Vindelkroken. I en annan kåta i sommarvistet finns Anders pappa Per Skum. Hans sitter och spanar efter örnar som slår ned på de små kalvarna uppe på fjällsluttningarna. Snart samlas dock Granbyns och deras granne i norr, Svaipas medlemmar till kalvmärkning. Livet omkring och i hagen är hektiskt. En same som inte längre är med sina kamrater i hagen är Sven Jonsson. Han är gammal nu, över 80 år och ingen av hans söner har tagit över hans märke. Detta smärtar Sven djupt. Den flera 100 år gamla tradition inom familjen Jonsson att renmärket går vidare till nästa generation går nu i graven.

Resan går österut, nedström älven. Vi träffar Mikael och Ann-Kristin Vinka som håller på att bygga upp ett sameviste enligt de gamla traditionerna för de icke renskötande samerna. För Mikael är den gamla kulturen viktig och han anser också att den icke renskötande samen har mycket att ge för den samiska kulturen. Ann-Kristin, vars pappa är same och mamma svenska, undrar över identitet och arv.

Så lämnar vi samerna för att träffa den gamle nybyggaren Herbert Ottosson som trots sin höga ålder har kvar några kor som han varje dag handmjölkar. Varje vår hamnar Herberts åkrar under vatten och det är inte alltid han kan få grödan i jorden inom den tidsram som EU har bestämt. Herbert funderar också över varför det hänger två flaggor i området och varför motsättningarna mellan svenska och samer växer sig starkare.

Per Skums tältkåta vid kalvmärkningshagen

 

Sammanfattning
Synopsis Del 2: Bonden
Synopsis Del 3: Industrisamhället
Synopsis Del 4: Informationssamhället/Staden
Synopsis: Form
Produktionsuppgifter
Team
Bilder från inspelningen av "Dagar vid älven"
Dagboken
Premiärfesten
Presszonen
"Dagar vid älven"- Huvudsida
HOME


©  1997 Naud Production AB

knapp2.GIF (4573 bytes)

"Dagar vid älven" sponsras av:

   BILBOLAGET.GIF (1843 bytes)

i Västerbotten