"EN PÄLSHISTORIA"

en dokumentär av Klas Fransberg & Runar Enberg

En samproduktion mellan Naud Production & Cinemedia & Sveriges Television, Luleå.
Med stöd av AVEK och Nordisk Film & TV Fond. Inköpt av YLE/FST.

Visas på 15:e Umeå internationella filmfestival
Söndagen den 17/9 kl. 17.00

 

furbild1.jpg (47457 bytes)

"PÄLSFARMNING ÄR MORD!"

"PÄLSFARMNING ÄR ETT VILLKOR FÖR ÖVERLEVNAD I ÖSTERBOTTEN!"

 

"Det finns tre olika typer av djur: sällskapsdjur, vilda djur och produktionsdjur. Sällskapsdjuren umgås vi med och har hemma, de vilda djuren ska vi låta vara i fred i skogen och produktionsdjuren använder vi till något" - säger rävfarmare Tor-Alf Knutar. Knutars farm är en av tusen liknande farmer i det finlandssvenska Österbotten. Här är pälsfarmningen en näringsgren som idkats i generationer och som betraktas som lika naturlig som vilken annan djurhushållning som helst.
"Jag anser att man inte ska förtrycka någon oavsett vilken art man tillhör" - säger 17-åriga Karolina Lindén från Varberg i närheten av Göteborg. Karolina är vegan och tycker att pälsfarmning är helt förkastlig.

Klas Fransberg och Runar Enberg har under ett år följt livet på Knutars farm från det att rävvalparna föds och växer upp tills det att skinnen säljs på auktion.

I filmen följer vi också Karolina Lindén när hon reser till Köpenhamn för att delta i en manifestation mot pälsnäringen. I Danmarks huvudstad träffas pälsmotståndare från hela Europa i samband med den årliga pälsauktionen.

De unga pälsmotståndarna i de stora städerna och familjen Knutar i Österbotten lever i två skilda världar.

I hela Europa pågår motståndet mot pälsfarmning och man diskuterar huruvida det är moraliskt riktigt att föda upp rävar och minkar i burar. I flera länder planerar man att förbjuda rävfarmning i sin nuvarande form. I svenska Österbotten, på den finländska västkusten, finns det samhällen som är i mycket beroende av pälsnäring för att kunna överleva.
"En pälshistoria", kommer för första gången i filmhistorien att beskriva hur farmningen verkligen går till: från parning till färdig päls. Samtidigt kommer vi också att berätta om det pälsmotstånd som blir allt större och om ett samhälle där farmarna med vapen i hand är beredda att försvara sin näring.
Filmen berättas från främst två olika synvinklar; farmarens och pälsaktivistens.

 

Längd: 48 min.
Medverkande: Tor-Alf Knutar, Mariann Knutar, Karolina Lindén, Ole Nordang, Tone från Danmark, Odd från Norge, Diane från England, Martin från Österrike m.fl.
Regi/Manus/Produktion: Klas Fransberg & Runar Enberg
Foto/Klipp: Runar Enberg
Kompletterande foto: Ari Hautamäki, Ditte Uljas, Anders Wik
Ljud: Jens Carp, Tero Malmberg, Lasse Nyman, Jonas Träskelin
Ljudbearbetning och mix: Torsten Rundqvist, Ljud & Form
Musik: Runar Enberg, Anders Forsberg, Rolf Hedqvist
Musikmix: Per Westerlund, Soundspace WMP
Musikinspelning: Naud Mobile Recording producerad av Runar Enberg
Inspelningsassistenter: Fernando Altamirano, André Erickson, Heikki Kaatikko,
Dan Sihvonen och Annastina Åbonde (Köpenhamn)
Avid-Online: Claes Wikström, Pilotfilm
Arkivmaterial: SVT-Nordnytt, SVT-Västnytt
Färgkorrigering: Ulf Rodiner, SVT
Affisch: Benny Fors, IMG
Tack till: Svenska Yrkeshögskolan, Media och Design, Nykarleby, Mediahuset i Vasa, Illume Oy i Helsingfors samt alla andra som medverkat till denna dokumentärs tillblivelse

En pälshistoria är producerad av Cinemedia och Naud Production i samarbete med SVT Luleå och med stöd av AVEK, Nordisk Film- och TV-fond samt Finlands Svenska Televisionen.

 

LÄS MER! LADDA NED BILDER! AFFISCH! KONTAKT! M.M.

KONTAKT:

                Cinemedia (Finland)                                                                                                                     Naud (Sverige)

HOME