NAUD PRODUCTION AB i samarbete med TV 2 Umeå
presenterar
med stöd från Svenska Filminstitutet, filmkonsulent Bo-Erik Gyberg

SKÄREN SOM VAR VÄRLDEN

-filmen om Kempes Norrbyskär

en film av Runar Enberg

norrgata.jpg (115971 bytes)

Mo och Domsjös chef Frans Kempe skall bygga Europas största och modernaste såganläggning och ett idealsamhälle efter sitt eget huvud. Platsen han väljer är Norrbyskären utanför, nuvarande, södra Västerbottens läns kust och året är 1891.
Under cirka 60 år kommer experimentsamhället med sina 1500 innevånare, som mest, och den stora industrin att vara igång. Kärntruppen i arbetarskaran skall komma från den gamla sågen vid Mo, från Håknäsbygden och från andra håll där trogna och duktiga arbetare finns. Därtill skall hundratals dagsverkare och säsongsarbetare från hela Norrland och från Finland komma till Norrbyskär för att förädla Norrlands gröna guld, skogen, och på redden skall fartyg från alla världsdelarna komma att ligga för att ta emot sin last.
Människorna på Norrbyskär skall inte bara få arbete utan deras familjer skall få bostäder, skolgång, fritidsverksamhet med mera. Arbetarna kommer att få pension, arbetslöshetsunderstöd, matstöd och mycket annat. Samtidigt krävs en fullständig lojalitet till företaget och mycket av livet och dess nödtorft bestäms av Kempes förlängda armar; disponenten och läraren.
Någon demokrat var nog inte Frans Kempe utan han dominerade sitt företag och styrde likt en envåldshärskare. Hans inställning var patriarkalisk och han var motståndare till såväl fackföreningar som arbetsgivarorganisationer. I stället ville han förhandla själv med arbetarna. Inom det sociala området låg han dock långt före andra företagare och redan i slutet av 1800-talet erbjöd han sina arbetare att köpa aktier i företaget. En idé som först slog igenom under 1980-talet.
I dramadokumentären SKÄREN SOM VAR VÄRLDEN -filmen om Kempes Norrbyskär får ni träffa människor som var med när samhället och industrin blomstrade. I dramascener får ni också träffa samhällsbyggaren och den mäktiga sågpatronen Frans Kempe som byggde upp företaget Mo och Domsjö. Med detta blandas journalfilmer, stillbilder och spelscener samt många vackra sekvenser från dagens Norrbyskär.
Det är en historia att minnas.

Gunnel Ögren; Dom kallde det Sagoön. Det är en saga som är borta nu.
Harald Ögren; Det var ett unikt samhälle ute i havet.
Birger Hägglund; Den lyckligaste tiden jag har haft det var på Norrbyskär. Det var ett hem som var bra. du levde som i en bikupa för sig själv och det var kanske också bra. Det kom inte in alla dumheter som fanns utikring. Han ville ha ett samhälle han kunde regera själv. Han var ju faderskapet för arbetarna.
Agnes Hellman; Norrbyskär var räknat som ett underverk, ett sånt modernt samhälle och ett arbetarsamhälle.
Seth M. Kempe; Frans Kempes livsgärning har varit större än de allra flestas. Han kommer alltid att framstå som en av Norrlands främsta märkesmän och hans namn kommer alltid att fortleva i ett tacksamt minne ej blott bland oss utan i hela vårt land.

 

PRODUKTIONSUPPGIFTER
BILDER
FILMER
HOME

 


© 1997 Naud Production AB

knapp2.GIF (4573 bytes)