DAGAR VID ÄLVEN

en film av Runar Enberg

"Dagar vid älven"
Sammanfattning
Produktionsuppgifter
Bilder från inspelningen av "Dagar vid älven"
Premiärfesten
Dagbok
Team
Presszonen
Filmer
Home

TEAM

RUNAR ENBERG, produktion/manus/regi/foto/klipp

Filmaren Runar Enberg är född i Harads, Norrbottens län. Efter att ha arbetat med ett antal yrken däribland kontorist och byggnadssnickare började han via några års studier att på heltid arbeta med film och television 1985.

Runar EnbergSom frilansare har han arbetat med 100-tals TV-program för Sveriges Televisions båda kanaler, TV 3 samt ett flertal produktionsbolag. Sedan 1989 är Runar Enberg anställd på Sveriges Television i Umeå. I många år har Enberg arbetat som fotograf men även som bildmixer, bildproducent och producent. 
Dramadokumentären Skären som var världen - filmen om Kempes Norrbyskär var Enbergs debutfilm för biograf 1994. Han har också regisserat musikvideo och några korta dramatiseringar.
Musik har stor betydelse för Runar och han har spelat i ett flertal grupper men även arbetat med ljus och ljud i samband med musik. I sitt musicerande har Runar Enberg kastat sig mellan musikstilar som rock, klassisk, folk, flamenco och jazz. Tillsammans med Anders Forsberg, har han bl.a. skrivit musik till såväl TV-serier som reklamfilm. De skrev också musiken till filmen Skären som var världen.
Mellan 1982 och 1998 var Runar Enberg ordförande för FilmCentrum Norr som bl.a. driver en film- och videoverkstad i Umeå samt anordnar kurser, workshops etc. inom film och video. Han har också arbetat för riksföreningen FilmCentrum som filmkonsulent i Norrland. Från starten av Umeå internationella filmfestival 1986 till 1999 satt han som, ledamot, vice ordförande eller ordförande posten i dess styrelse. Han programsatte såväl serier som olika seminarier i festivalen.
Dagar vid älven
  produceras av Naud produktion HB numera Naud Productin AB, ett produktionsbolag som Runar Enberg startade 1993.

 

JENS FISCHER, fotoJens Fischer

Runar delar fotot i filmen med Jens Fischer. Jens har bl.a. genom sitt samarbete med Colin Nutley satt bildberättande i framsätet inom svensk film. I filmer som Änglagård, Änglagård - Andra Sommaren, Nionde Kompaniet, Alla vi barn i Bullerbyn, Mer om oss barn i Bullerbyn, 1939, Stortjuvens Pojke, Svart Lucia och Sista Dansen har han gett berättelserna ett mycket uttrycksfullt bildberättande i sitt sätt att fotografera. "Under Solen" och "Vägen Ut" är två av de senare filmer som Jens svarat för fotot på. Jens Fischer har fått Guldbagge för fotot i filmerma "Sista Dansen" och "Under Ytan".

 

BÖRJE ERIKSSON, ljud       Borje.jpg (12571 bytes)                           

Börje Eriksson har ett långt förflutet hos Sveriges Television och Sveriges Radio som ljudtekniker. Bland de kanske 100-tals produktioner som Börje Eriksson arbetat med kan man nämna Richard Hoberts Den femtonde hövdingen, Per Sjöstrands Din stund på jorden, Staffan Roos Makt och spel samt Åke Lindmans serie Nybyggarland.

 


Nagrarattar

BO PERSSON, ljudläggning

Bo Persson är en av de mer meriterade ljudteknikerna inom svensk film. Av det 30-tal filmer Bo har arbetat med kan nämnas Ingmar Bergmans Fanny och Alexander, Andrej Tarkovskijs Offret, Sven Nykvist Oxen, Kjell Gredes God afton, herr Wallenberg, och Lars Molins Sommarmord. Även Thomas Krantz och Lasse Liljeholm har arbetat med ljudläggningen av "Dagar vid älven".

 

 

OWE SVENSSON, mixningOwe.jpg (17274 bytes)

Owe Svensson och hans Mix AB är en av de absolut främsta ljudföretagen i Sverige. Med ett 50-tal långfilmer i sin filmografi har Owe spelat en stor roll inom den svenska filmens ljudteknik. På listan av filmer som Owe arbetat med finns bl.a. Roy Anderssons En kärlekshistoria, Bo Widerbergs Joe Hill, Lust och fägring stor och Ormens väg på Hälleberget, Ingmar Bergmans Viskningar och rop, Scener ur ett äktenskap och Fanny och Alexander samt Bille Augusts Den goda viljan.

 

Dagar vid älven
Produktionsuppgifter
Bilder från inspelningen av "Dagar vid älven"
Presszonen
Filmer
Home

 

BILBOLAGET.GIF (1843 bytes)

i Västerbotten


Senast uppdaterad 1998-01-23
Runar Enberg © 1997
Naud Production AB
Box 487, 901 09 Umeå
Tel/fax: +46-(0)90-18 22 20
Mobil: +46-(0)70-600 96 61
E-post: info@naud.se