umbrygga+hotell.jpg (167453 bytes)

 

"UNDER MANDELTRÄDEN"
(arbetsnamn)

SYNOPSIS

"Under Mandelträden" (arbetsnamn) är en dokumentärfilm som främst handlar om Ingrid Karlsson, född 1932.
Filmen handlar också om några som kallar sig "Travgänget". Den rymmer också möten med människor som såväl Ingrid som "Travgänget" träffar.
Filmen utspelar sig i Sverige och på Mallorca.                             umIngrid Karlsson.jpg (178776 bytes)
Den kommer att spegla ett socialt sammanhang och individens egna unika historia. I filmens berättelse ryms livets irrvägar. Den kommer att innehålla kärlek, sorg, humor, motsättningar, människors livshistoria, försoning och interaktion mellan filmens karaktärer.

Hur kunde Ingrid lämna sina barn? Vad tänker hennes söner om det i dag? Varför lever Ingrid som i en kappsäck? Hur ser omgivningen på det och tar hon inget ansvar, hon är ju ändå 74 år gammal?
När Ingrid var ung gifte hon sig med en jordbrukare och hon arbetade med jordbruket på gården.
Dom fick två pojkar. En dag beslöt Ingrid sig för att lämna barnen och mannen. Hon flyttade till en stad och började jobba som tandsköterska. Året var 1963, barnen var fem och sju år gamla. Ingrid missade barnens uppväxt och hennes tankar om det blev allt tyngre. Till slut var hon mycket nära att begå självmord.
En dag i hennes inre svarta hål kom ljuset och hon blev frälst. Hon slutade sitt arbete och började arbeta ideellt, i 12 år, för baptistförsamlingen i Helsingborg.
Drygt 20 år efter det att Ingrid hade lämnat barnen och mannen bad hon om förlåtelse under en direktsänd TV-gudstjänst.
Ingrid fick ytterligare en pojke i en ny kortvarig förbindelse. Hon levde i många år som ensamstående med allt vad det innebär.
I filmen kommer vi att möta Ingrid vandrades i den sprudlande växande åkern där hon under sitt äktenskap körde traktor och där hon var mycket nära att mista livet. Vi kommer att se henne lägga sig ner i ängens dike och höra henne berätta om hur hon la sina små barn i diket för att sova och vänta på att hon gjorde klart sitt arbete.
I filmen möter vi Ingrid och henns söner, som hon en gång lämnade, och dom pratar om varför hon som mamma valde bort dom under uppväxten, de pratar om försoning och förlåtelse, hur det har påverkat deras liv samt hur de idag ser på det som hände.
Bland de blomstrande mandelträden på Mallorca sitter Ingrid och två väninnor barfota med en picknickkorg. Där pratar de om förhållanden, ensamhet och kärlek.
Vi kommer att träffa Ingrid boende på vandrarhemmet i Magnarp, utanför Ängelholm, där vi följer hennes dagliga sysslor som hon gör för att betala sitt boende och för maten. Vi träffar henne i kyrkan i Helsingborg där hon bor över julen i ett litet rum i kyrkan och vi möter henne i kyrkans församling.
Vi följer Ingrid till Lluc, ett kloster i bergen på Mallorca, där hon gick i retreat. Hon besöker marknaden vi träffar henne i många miljöer och med andra människor, såväl svenskar som mallorqiner. Ingrid är gäst i Roger Perneholms radioprogram i Alcudia där de pratar om Ingrids liv
.

Janne, Curt, Lennart, Sture och Sonja är "Travgänget". Bland dem är gruppen och gemenskapen viktig.
Första gången vi träffar "Travgänget" är i Halmstad där de en kväll i oktober samlas för att äta och prata om nästa vinter på Mallorca. Det tittar på bilder, berättar om saker som hänt och om förväntningar om vad som komma skall. Lennart är gängets "Casanova", kommer Lennart att möta någon ny spännande kvinna?
Sture har haft flera "motgångar" i livet. Efter drygt 40 års äktenskap dog hans hustru efter flera strokes. En tid senare träffade Sture en kvinna men även hon dog. Nyligen har han träffat en ny kärlek, hon heter Gunn. I en kvällsscen på en balkong i Halmstad hör "Travgängets" Sture och Janne prata om att bli förälskad när man är äldre.
Janne och Curt träffades när de låg på sjukhuset, säng vid säng. Båda hade fått en stroke. Så vidtog 1 ½ års rehabilitering för att komma tillbaka till livet. Båda har idag epilepsi, äter mängder av tabletter och är sjukpensionärer. Hur fick Curt och Janne kraften att kämpa tillbaka?
Sonja berättar att det dog fem bekanta förra året hon var i Alcudia, alla var män. Lennart flikar snabbt in och tror bestämt att kvinnorna tar död på männen.

Filmen kommer att följa dessa människor när de "gör" Mallorca. De går på marknad, på travet och så en dag startar jakten efter biljetter till en fotbollsmatch mellan Palma och Barcelona. Skall de lyckas få tag i biljetter och om dom får det....kommer Henke eller Ronaldinho att göra mål?

Filmen kommer också att kryddas med små scener där livet i Alcudia berättas. Här finns humoristiska scener där filmen visar hur vi människor kan bete oss, individens enkla uppenbarelse men också filmiska överraskningar och vackra scenerier.