DAGAR VID ÄLVEN

en film av Runar Enberg

Form

Dagar vid älven utspelar sig under fyra årstider, från vår till vår. Vindelälven (och vid staden Umeåälven) tjänar som filmens röda tråd, som ett element, som en framåtrörelse, som ibland är vild och otämjd och ibland lugn och inbjudande. Under vintern ligger ett kraftigt istäcke över dess vatten och skogen är omhuldad av vit snö. Geografiskt vandrar filmen efter en väg som går från fjällvärlden, genom skogslandet via staden till havet - från väst till öst. Den går från urbefolkning till stadsmänniskan till....
Det är i vissa stycken en mycket vacker film där bl.a. ljuset, mörkret, dimman, vattnet, skogen, ängarna och himmeln är påtagliga element. Men här finns också det skitiga i vardagens slit. Där leran, regnet, kylan, avgaserna och tobaksröken i stadens pubar etc. har en självklar plats. Det är en film där människan och dennes tankar står i centrum men där naturen och staden är påtagliga miljöer.
Vatten/vätska är filmens viktigaste element. Det är symbolen för liv och finns mycket ofta närvarande. Även speglar, ljusskiftningar och runda former finns närvarande. Tanken går till kretslopp där filmens stora kretslopp utgör av ett år som går. Vidare finns ett dygn som passerar via radions nyhetsutsändningar. Vi har kretsloppet i arvet från förälder till barn.
Människornas berättelser kommer i nästan samtliga fall att endast ligga på ljudbandet. Dvs. inga traditionella intervjuer i bild görs.
Tempot och filmens rytm är i de tre första "delarna" tämligen lugn och skall ge tittaren tid att avläsa såväl bilden som skeenden i den, men också kunna själv reflektera över vad som sägs. När vi kommer till staden ändrar filmen rytm och tempot i såväl bildarbetet som klippningen blir högrehögre.

Även om tempot är högre här så finns sekvenser av "återhämtning" i filmens fjärde "del".
Musik och ljudeffekter har en given och viktig plats i filmen.

 

 

 


Herbert Ottosson, Ammarnäs, en "nybyggare" av den gamla stammen.
85 år gammal med endast två fjällkor kvar driver han sitt jordbruk vidare med stark vilja. Hans ängar ligger varje vår under vatten i Ammarnäsdeltat.

 
Ann-Kristin Vinka, Ammarnäs, egen företagare i turistbranschen.
Hon är same med ena benet i det samiska samhället och det andra i det svenska samhället.

 

 

Sammanfattning
Del 1
Del 2
Del 3
Del 4
Produktionsuppgifter
Team
Presszonen
Premiärfesten
Dagbok
Bilder från inspelningen
"Dagar vid älven"-Huvudsida
FILMER
HOME


©  1997 Naud Production AB

knapp2.GIF (4573 bytes)

"Dagar vid älven" sponsras av:

BILBOLAGET.GIF (1843 bytes)

i Västerbotten